Mariska van Veenen en Harriette Modderman over de scharnierpunten in het leven,  de liefde en rouw

Hey Mariska, lieve waddenvrouw!

Hier een berichtje van die frisse Friese Moddervrouw, die zo van dat banjeren op de bodem van de zee houdt! Jeetje wat heb ik een zin om je te ontmoeten. Het lijkt lang geleden daar op het Wad, zo tussen Vlieland, Schiermonnikoog en Terschelling, dat heerlijke wad met zijn eindeloze vergezichten. Ik ging d’r heen, een weekje varen met vrouwen, ik had het nog nooit gedaan, dat met vrouwen dan hé! Varen, niet kunnen ontsnappen, bij het proces  blijven, kan ik dat? Meer nog, wat is dat eigenlijk ‘vrouw’ zijn, tussen vrouwen zijn, ga ik dat leuk vinden?. Op zondag de boot op … En daar stond jij, tussen tassen, eindeloos veel tassen, wat kunnen vrouwen dat toch goed op de één of ander manier…tassen vullen. Ik wist het niet; stond je daar nu verlegen? of onwennig te zijn, in je sas? Nieuwsgierig?
Ondertussen hebben we beiden keihard gewerkt, weten we van elkaar dat we beiden op onze eigen manier aan het onderzoeken zijn; wie ben ik zonder (de zorg voor) de ander, hoe neem ik mijn eigen plek in, welke ruimte brengt mij dit, hoe word ik zichtbaar, hoe blijf ik contact maken met waar ik blij van word, weet ik nog waar ik blij van word? welke keuzes maak ik, waar zit mijn creativiteit, waar zit mijn rust?.
Nu ben ik op weg naar Zwolle en terwijl ik aan het rijden ben gaan mijn gedachten naar jou en zo ineens denk ik; hoe doet ze dat eigenlijk ‘weduwe zijn’ en ‘verliefd zijn’? Trouw blijven aan haar grote liefde, aan de vader van hun dochter. En ook weer helemaal verliefd kunnen worden op een nieuwe en andere man. Hoe leven die twee mannen in en naast haar? Huh? Hoe doet iemand dat, hoe doe jij dat Mariska, is er een scharniermoment waarop je geen weduwe meer bent, of blijf je weduwe en scharnier je heen-en-weer tussen weduwe van en partner van? Of ben je meer dan een weduwe? Wat vind je eigenlijk van dat woord?
Ik ga het aan je vragen Mariska, heb je nagedacht of je weer wilt varen dit jaar? De gekozen en voorgestelde week past mij  heel slecht. Het varen, wandelen en leven op het Wad past mij eigenlijk heel goed! Weet je, ik heb gedacht; ‘We kunnen ook samen een reis organiseren op een moment dat het ons past’ en dan anders, is dat wat? Jij en ik samen, wat denk je, wat vind je?
Dat wad, de zee, de elementen zijn zo symbolisch voor hoe rouw de kans krijgt om alle ruimte in te nemen en ook hoe rouw kan worden opgenomen in de natuur, hoe je verloren op de bodem van de zee kunt lopen, hoe de eb komt, ook als je van vloed houdt, hoe de vloed toch komt, ondanks dat je liefde naar de eb uit gaat.  Hoe je overrompeld kunt worden door het water, hoe je kunt leren zwemmen in datzelfde water. Hoe je kunt rollen in de modder, hoe je rouwt tussen vrouwen, die je raken en hoe je aangeraakt kunt worden. De luchten, wanneer ik kijk naar de luchten en de weidsheid ervan ervaar…. Of ik nu op de bodem loop, in het water zwem of vuur maak op het strand. Ik wordt altijd weer opgenomen in de grootsheid en weidsheid van de lucht, de wind en het heelal. Dan is er ruimte, ruimte voor alles wat aandacht van mij vraagt om mij steeds weer toe te verhouden.
Hoe is dat voor jou Mariska, wat denk je….. brengen we dat samen de wereld in, voorzichtig en samen? Jij en ik? Mariska de waddenvrouw en ik, die frisse Friese Moddervrouw?

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Laatste tweets

HarrietteRenee Extra Rots en Water training in Leek (Groningen) op 18, 19 en 20 November aanstaande. Wat zeggen deelnemers na afl… https://t.co/1G0pOBkk1g
HarrietteRenee RT @shossontwits: JA @JanineAbbring: ‘Waarom praten artsen zo moeilijk over de dood?’ WK @Wdekanter: ‘Het is de angst om hoop weg te nemen…
HarrietteRenee De waarde van man zijn - Stricktly for Men Van 16 t/m 19 Augustus vond weer het Stricktly for Men Rots en Water we… https://t.co/OIBJ75lybG

Facebook

 

de Helling 53
9202 TP
Drachten
Telefoon Harriette: 06 - 20952877
Telefoon Klaas: 06 - 430 984 92
KvK: 50352180
BTW: NL822690494B01
LICENTIE therapeut RBCZ/TCZ register: 809755

We hebben een goed gebruik om binnen twee werkdagen te reageren op voicemail, WhatsApp of e-mail

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Copyright © 2013