KIES-coach

KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie.

Dat een echtscheiding niets bijzonders meer is in de huidige samenleving zegt niets over hoe het is voor het kind om een scheiding van ouders mee te maken. Voor hen is het wel erg bijzonder en vaak enorm ingrijpend. De scheiding van ouders laat sporen na en kinderen worden over het algemeen niet of weinig begeleid bij alles wat zij door de scheiding meemaken. Al langer is bekend dat scheiding voor veel kinderen schuldgevoelens en daarmee depressieve gevoelens kan opleveren. Sommige kinderen krijgen verlatingsangst. Sommige kinderen sluiten zich af van hun gevoelswereld en gaan ogenschijnlijk heel nuchter om met de scheiding en leven "gewoon" verder. Andere kinderen maken zich zorgen om hun ouders. Soms is de situatie zo uit z'n verband geraakt dat kinderen de ouder-rol overnemen (parentificatie). Soms is er gewoon geen goed contact meer tussen ouder en kind in de nieuwe situatie, is de relatie verstoord door miscommunicatie, verschuiven de rollen binnen het gezin of wordt het contact verstoord door een zgn. vechtscheiding waarin het kind verkeert. Scheiding kan zelfs voor kinderen die het goed naar hun zin hebben op school toch effect hebben op hun (werk)houding, prestaties en gedrag. Kinderen nemen hun problemen mee naar school. Ze zijn daar immers vele uren van hun leven. Maar welke aandacht krijgen ze daar voor hun probleem?

KIES is een spel- en praatprogramma bestemd voor alle kinderen en jongeren die thuis een echtscheiding mee- maken of hebben meegemaakt. Deze wordt aangeboden door een KIES coach. Het specifieke van KIES is dat het een preventief programma is. KIES is een hulpaanbod door een onafhankelijk persoon, in een vertrouwde omgeving. Dit maakt deelname laagdrempelig. Bovendien is de KIES coach een vertrouwenspersoon, die kennis heeft van kinderen in echtscheidingssituaties.

De KIES coach helpt kinderen de scheiding van hun ouders beter te begrijpen, er mee om te gaan. Uitgangspunt daarbij is het kind zelfstandig weer verder kan met zijn eigen situatie en mogelijkheden. In meer praktische zin betekent dit dat de KIES coach kinderen leert binnen realiteit, niet van onmogelijkheden uit te gaan maar van mogelijkheden. Met de verschillende werkvormen die gebruikt worden biedt de coach zoveel mogelijk variaties waardoor het kind vrijwel altijd aangesproken wordt door een voor het kind passende werkvorm.

De KIES coach is een neutrale getuige, is onpartijdig, biedt volledige acceptatie, creëert veiligheid en herkenning en bewaakt de grenzen. Tijdens het werken kijkt de KIES coach met het kind naar de huidige situatie en de gewenste situatie.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Laatste tweets

Facebook

 

de Helling 53
9202 TP
Drachten
Telefoon Harriette: 06 - 20952877
Telefoon Klaas: 06 - 430 984 92
KvK: 50352180
BTW: NL822690494B01
LICENTIE therapeut RBCZ/TCZ register: 809755

We hebben een goed gebruik om binnen twee werkdagen te reageren op voicemail, WhatsApp of e-mail

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Copyright © 2013